Sunday, 4 January 2015

(31) ORANG KAYA HJ JUNID BIN PANGLIMA IBRAHIM : ORANG KAYA PADANG (KETURUNAN DARAH RAJA CAMPA KEMBAYAT-PAHANG)


Penyunting :  
Drs. Wan Aminuddin bin Wan Ab Hamid., AMP. (wanamirzamp@yahoo.com)

1800M
PANGLIMA IBRAHIM@PANGLIMA KUDIN yang berasal dari PAHANG bersama isterinya, CHADE serta para pengikut setianya telah berhijrah dari PAHANG ke PADANG (MUAR - JOHOR). Ketika itu, WILAYAH PADANG di bawah pemerintahan ORANG KAYA ALI@BONJOL BIN ORANG KAYA FATAH. 

1810M
PANGLIMA IBRAHIM@PANGLIMA KUDIN yang banyak berjasa terhadap ORANG KAYA ALI@BONJOL, terutama berjaya memerangi lanun-lanun yang bermaharajalela di Selat Melaka, akhirnya dikahwinkan oleh ORANG KAYA itu dengan anaknya yang bernama MANIS.

1815M
Atas jasa-jasa PANGLIMA IBRAHIM@PANGLIMA KUDIN ini, maka SULTAN JOHOR-RIAU telah berkenan melantiknya sebagai PENGHULU PADANG (MUAR) - membantu pemerintahan ORANG KAYA PADANG.

Hasil perkahwinan PANGLIMA IBRAHIM@PANGLIMA KUDIN dengan MANIS - memperolehi 2 orang putera dan 2 orang puteri :   (1) JUNID, (2) HUSSEIN, (3) AMINAH, dan (4) NAH 

1862-1890M
JUNID BIN PENGHULU IBRAHIM dilantik oleh SULTAN JOHOR menjadi ORANG KAYA PADANG menggantikan ORANG KAYA ALI@BONJOL yang telah kembali ke rahmatullah.

Dalam tubuh ORANG KAYA PADANG HJ. JUNID BIN PENGHULU IBRAHIM - mengalir campuran darah RAJA CAMPA KEMBAYAT dan PAHANG.

1890-1898M
Putera  ORANG KAYA PADANG HJ. JUNID BIN PENGHULU IBRAHIM yang bernama OMAR telah dilantik sebagai ORANG KAYA PADANG.

Hasil perkahwinan ORANG KAYA OMAR dengan MAIMUNAH JAAFAR telah memperolehi 2 orang anak perempuan dan seorang putera : (1) AISHAH, (2) TIK, dan (3) (TAN SRI) MOHD NOAH.

(TAN SRI) MOHD NOAH memperolehi 2 orang anak perempuan :  (1) SUHAILA yang dikahwinkan dengan (TUN) HUSSEIN ONN - Perdana Menteri Malaysia Ke-3),  dan (2) RAHA yang dikahwinkan dengan  (TUN) ABDUL RAZAK HUSSEIN - Perdana Menteri Ke-2.
  
Sumber 
Persatuan Bugis Daerah Muar, "Negara Champa", dlm. SUARA BUGIS MUAR, Unpublished, 2004.
Zainal Abidin Ishak, Salasilah Keturunan Raja Cempa Bugis Kembayat - Padang Muar, (Unpublished, 2000)


No comments:

Post a Comment