Sunday, 30 August 2015

(42) SALASILAH RAJA LUNDANG - ORANG BESAR LUNDANG - NEGERI KELANTAN

Kisah RAJA LUNDANG ini boleh dibaca dalam sebuah buku yang ditulis oleh Shafie Husin berjudul SEJARAH DAN TOKOH KAMPUNG LUNDANG terbitan Percetakan Dian Darul Naim Kelantan (2014).  Bagi peminat sejarah, buku ini boleh dibeli melalui pesanan terus kepada penulisnya Shafie Husin.  Harganya RM20.00 sahaja.  Shafie Husin boleh dihubungi melalui talian 019-948 6166.   Kata penulisnya, stok amat terhad.

RAJA LUNDANG yang menjadi tema buku ini sangat elok dibaca oleh orang awam bukan sahaja sebagai satu penghargaan atas sumbangan Raja Lundang  kepada politik tradisional Kelantan, tetapi turut menceritakan susurgalur KERABAT RAJA LUNDANG sejak dahulukala hingga sekarang yang mungkin berharga bagi kerabat dan warisannya yang tinggal di seluruh Malaysia dari Perlis hingga ke Sabah.

SALASILAH RAJA LUNDANG

1.   RAJA AKAR@WAN FATIHI SOLLEH - BENDAHARA NEGERI KELANTAN
(Paduka Bendahara Sri Maharaja Mangkubumi@Datuk Nehran) - Bendahara Negeri Kelantan  - zaman Raja Loyor (Raja Kelantan)

Putera-Puteri - 8 orang :
WAN PO', WAN ZAINAB, WAN EMBONG, WAN MEMBUNGA,WAN SITI, WAN MUSA, WAN SALMAH dan WAN KEMBANG.

2.   WAN MUSA BIN WAN FATIHI SOLLEH- BENDAHARA NEGERI KELANTAN
(Sri Amar Raja Bendahara@Bendahara Tuan Dagang) - Bendahara Negeri Kelantan zaman Sultan Umar (Raja Kelantan).

Putera-Puteri 10 orang :
WAN FATIMAH, WAN KUNDOR, WAN DAUD, WAN MAS, WAN AMINAH, WAN MELOR, WAN HAMID, WAN MUHAMMAD, WAN SOPIAH, dan WAN NAMAH.

Adapun WAN HAMID BIN WAN MUSA ini sering belayar ke CAMPA (Kerajaan Melayu) dan beliau mengahwini gadis Campa.  Daripada perkahwinan ini melahirkan 2 orang anak - WAN KADIR dan WAN SERI.  Ketika WAN HAMID pulang ke Kota Jembal - Kelantan, beliau telah meninggalkan isteri dan anak-anaknya di CAMPA. 

Sekembalinya ke Kota Jembal - Kelantan, WAN HAMID dan adiknya WAN MUHAMMAD naik HAJI.

Sekembali naik Haji, WAN MUHAMMAD pulang ke Kota Jembal - Kelantan, tetapi WAN HAMID berhenti di Johor, dan kemudiannya ke SIAK (Sumatera).

Di Siak, HAJI WAN HAMID mengahwini CHE KARTUYAH anak Sheikh to' Ki Berumu (Siak) - lalu mendapat 3 orang anak : WAN SUPIAH, WAN KARIM, dan WAN ZAINAB.   Kemudian HAJI WAN HAMID bermuafakat dengan sahabat dari Siak - SUTAN ADAS pergi ke LINGGA terlebih dahulu sebelum pulang ke Kota Jembal - Kelantan - dan meninggalkan anak-anaknya di Siak.  

Semasa HAJI WAN HAMID kembali ke Kelantan bersama SUTAN ADAS - beliau menmbawa 20 orang hulubalang dan beberapa ratus orang yang berasal dari Lingga yang ingin membawa diri ke Kelantan. 

Sesudah itu, HAJI WAN HAMID dikenali dengan nama ORANG KAYA MANDOR HAMIDSelanjutnya, selepas satu peperangan di Kelantan,  HAJI WAN HAMID mengahwinkan sahabat baiknya PENGHULU SUTAN ADAS (berkediaman di KAMPUNG KADOK - Kelantan) dengan adiknya WAN NAMAH ......lahir seorang anak dinamakan WAN ABDULLAH yang bergelar DATO' KAYA HULUBALANG KADOK.

3.     DATUK MAHARAJA WANGSA HAJI WAN HAMID BIN WAN MUSA
        PENGHULU MENTERI - ORANG BESAR NEGERI KELANTAN - Era Raja Long Yunus.
        (RAJA LUNDANG I, 1762-1790 - Marhum LINGGA - 
        PENGASAS KAMPUNG LUNDANG

Di KeLantan, HAJI WAN HAMID berkahwin dengan TUAN LUMAT binti PENGHULU RAJA NUH JEMBAL) .......melahirkan seorang putera diberi nama WAN MAHMUD.  WAN MAHMUD semasa kecilnya tinggal di  ISTANA RAJA LONG YUNUS - Raja Long Yunus menjadikan WAN MAHMUD sebagai anak angkat. 

Adapun RAJA LONG YUNUS (RAJA KELANTAN) itu mempunyai 15 orang :
 (1) LONG MUHAMMAD, (2) LONG HITAM, (3) LONG JENAL, (4) LONG YUSOF, (5) LONG MUDA, (6) LONG ISMAIL, (7) LONG PANDAK, (8) CHE KU PENAMBANG, (9) CHE KU NAMAH, (10) CHE KU TILOR. (11) CHE KU NAWI, (12) CHE WAN NGAH, (13) LONG DAGANG, (14) CHE KU CHE WOK, dan seorang anak angkat, (15) ABDUL HALIM.  

4.    DATUK PANGLIMA PERANG LUNDANG WAN MAHMUD BIN HAJI WAN HAMID 
       (Datuk Panglima Perang Lundang I@RAJA LUNDANG II, 1800-1830 - 
       Era Sultan Muhammad@Long Muhammad ibni Sultan Long Yunus.

Adapun Datuk Panglima Lundang Wan Mahmud mempunyai 3 orang anak : (1)  WAN MUHAMMAD, (2) WAN BULAT dan(3) WAN SULAIMAN.


5.   DATUK PANGLIMA PERANG LUNDANG WAN MUHAMMAD BIN WAN MAHMUD
       (Datuk Panglima Perang Lundang II@ Dato Mekong@RAJA LUNDANG III, 1830-1846 - 
       Era Sultan Muhammad@Long Muhammad ibni Sultan Long Yunus.

2 comments:

  1. Dikatakan ada hubungan keluarga dengan maharaja jelai .kuala lipis pahang..jika ada informasi..kalau benar boleh kongsi post disini tak.

    ReplyDelete
  2. Dikatakan ada hubungan keluarga dengan maharaja jelai .kuala lipis pahang..jika ada informasi..kalau benar boleh kongsi post disini tak.

    ReplyDelete