Saturday, 26 May 2012

EKSPEDISI MENYELUSURI SG. PAHANG

KUALA LIPIS - MUZIUM PAHANG telah menganjur satu EKPEDISI MENYUSURI SG. PAHANG selama 6 hari bermula pada 26-31 Mei, 2012. Seramai 25 orang peserta terdiri beberapa kumpulan : Pegawai Muzium dan JuruFoto (Muzium Pahang), Pusat Pembangunan Modal Insan Budu (PPMIB), Blackwind Aventure Team (BAT - 7 Countries), Kelab Kembara, Rekreasi dan Jejak Sejarah Anak Pahang (KEMBARA), dan Persatuan Sejarah Malaysia Kawasan Lipis (PSMKL).    

Ekspedisi FASA I ini bermula dari Ulu Sg. Pahang (Terminal Kuala Tembeling) menghilir hingga muara Sg. Pahang.

26/05/2012
HARI PERTAMA
Berkumpul dan bermalam di Pusat Pembangunan Modal Insan Budu (PPSMIB) - Kg. Budu (Benta) - Pahang - makan malam, suaikenal dan diskusi santai mengenai ekpedisi dan hal-hal  Sejarah Pahang.  KG. BUDU merupakan Kawasan Warisan Sejarah di Pahang yang memerlukan penyelidikan lanjutan. Pada zaman silam, "EMAS" banyak ditemui permukaan tanah dan pasir di anak-anak sungai di sekitar Kg. Budu.  Ada juga mengikut yang empunya cerita bahawa LEMBAH BUDU ini merupakan sebuah kawasan Tamadun Awal di Semenanjung Tanah Melayu.

27/05/2012
HARI KEDUA
Bertolak dari PPSMIB - perjalanan darat dengan 4WD - melalui kampung-kampung tradisional : Pekan Benta, Rengai, Penjom, Bandar Kuala Lipis, Kuala Lanar, Jeram Bungor, Kerambit, Jeram Landak-Mela -- hingga ke Terminal Kuala Tembeling. 

Foto 1 :
Terminal Bot Kuala Tembeling
(Pertemuan Ulu Sg. Pahang-Muara Sg. Jelai-Muara Sg. Tembeling)

Dari Terminal Kuala Tembeling dengan perahu kajang melalui JERAM AMPAI ke Kg. Chebong.  

JERAM AMPAI merupakan Kawasan Warisan Sejarah di mana di sinilah PERANG JERAM AMPAI berlaku antara Wira Melayu-Askar British.  Sekitar 100 orang Askar British yang mati terbunuh akibat serangan waktu malam oleh wira-wira Pahang.

Foto 2 :
Jeram Ampai
(Dahulukala Jeram Ampai Laluan Strategik Sg. Tembeling - Tempat Pertempuran Wira Pahang -Askar British)

Kemudian wawancara dengan waris Pahlawan Pahang Mat Kilau, sebelah  nasab ibu.

Singgah di Jerantut Ferry - Makan Tengahari bersama Tok4 Jerantut Ferry - sesudah itu  melihat Pertunjukan SENI SILAT CEKAK HANAPI di Jerantut Ferry - menghilir lagi Sg. Pahang hingga lewat petrang di Kg. Pulau Tawar - singgah di SG. SELAN - tempat "Sumpah Taat Setia" ORANG BESAR PAHANG-SULTAN AHMAD AL-MUADZAM SHAH (Sultan Pahang Moden I, 1882-1914M) - kemudian menjejaki Tapak ISTANA PULAU TAWAR dan   mengunjungi MAKAM PAHLAWAN MAT KILAU.

Foto 3 :
Makam Pahlawan Pahang Mat Kilau
(Pulau Tawar - Jerantut - Pahang)

Bermalam di MASJID LAMA MAT KILAU (Pulau Tawar) serta berkhemah di kawasan masjid.  Sebelah malam adakan Majlis Bacaan Yassin di Masjid Lama Mat Killau sambil wawancara dengan Tokoh Warga Emas - mengenai SEJARAH ASAL PULAU TAWAR dan RIWAYAT HIDUP PAHLAWAN MAT KILAU.

Foto 3 :
Masjid Lama Mat Kilau
(Masjid Tempat Pengakuan Mat Kilau Mengisytihar Diri Berhampiran Tebing Sg. Pahang)  

28/05/2012
HARI KETIGA
Bertolak dari Pulau Tawar menghilir Sg. Pahang dengan Bot Kajang dan sebahagian peserta dengan 4WD --- singgah di Kuala Tekal - MASJID KUALA TEKAL -- sebuah Kawasan Warisan Sejarah yang menempatkan KELUARGA SYED sejak abad ke-19M - wawancara dengan Tok4 Kuala Tekal mengenai PENGASASAN KOMUNITI KELUARGA SYED.

Kemudian singgah di KG. SANGGANG -- wawancara dengan Tokoh Sejarah mengenai SEJARAH TEMERLOH dan KG. SANGGANG.  Minum petang bersama Pengerusi JKKK Kg. Sanggang -- kemudian melihat Pertunjukan Permainan Gasing Tradisional Pahang berhampiran dengan tebing Sg. Pahang.

Ekpedisi hari ke-3 ini berakhir di KG. BERHALA GANTANG -- bermalam di MAAHAD TAHFIZ BERHALA GANTANG yang lokasinya hampir dengan Sg. Pahang.  Sebelah malam    selepas Solat Isyak - wawancara dengan MUDIR MAAHAD TAHFIZ dan PENULIS SEJARAH KEDATANGAN ISLAM DI PAHANG.

29/05/2-12
HARI KEEMPAT
Dari Kg. Berhala Gantang menghilir Sg. Pahang --- singgah di KUALA SEMANTAN --- di zaman silam menjadi Pusat Kuasa dan Niaga Dato' Bahaman Orang Kaya Semantan.  Wawancara dengan Tokoh Sejarah --- mengimbas kembali SEJARAH PAHANG  di sekitar Kuala Semantan.  Makan tengah hari sebelum menyambung perjalanan menyelusuri Sg. Pahang dan daratan di Kuala Semantan --- melihat keindahan Lembah Sg. Pahang --- tebing sungai yang masih dilitupi flora dan fauna, serta keindahan tebing sungai.

Singgah di PEKAN CENOR LAMA --- lokasi di tebing Sg. Pahang - masih asli dengan Bangunan Kayu.

Makan Malam bersama Imam dan Kariah Masjid Lama Pekan Cenor - bermalam di khemah berdekatan dengan Masjid Lama Pekan Cenor.

30/05/2012
HARI KELIMA
Dari PEKAN CENOR LAMA --- menghilir Sg. Pahang --- singgah di beberapa tempat yang telah ditinggalkan penduduk --- kedai kayu yang masih utuh tetapi tidak berpenghuni ---- terus menghilir Sg. Pahang --  makan tenga hari --- singgah di Kuala Pahang ---- dan berakhir di PEKAN BANDAR DIRAJA - makan malam dan bermalam di PEKAN BANDAR DIRAJA. 

No comments:

Post a Comment